Legea privind azilul in Romania

Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicat un Proiect de Ordonanta pentru modificarea Legii nr.122/2006 privind azilul în România.

În urma acțiunilor privind ”Auditul financiar asupra unor categorii de prestații sociale reflectate prin situațiile pe anul 2011” desfășurate la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale constatând o serie de abateri de la legalitate, consemnate în Raportul de audit financiar și Procesul verbal de constatare, Curtea de Conturi a dispus prin Decizia nr. 14/V/29.10.2012 măsuri de remediere a deficiențelor.

În acest context este vizată și Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, în ceea ce privește reglementarea sumelor acordate cu titlul de ajutor rambursabil persoanelor care au dobândit o formă de protecție în România.

Ajutorul rambursabil se acordă lunar, fiecărei persoane care îndeplinește condițiile prevăzute de lege, pe o perioadă de maxim 6 luni, cu posibilitatea prelungirii pentru încă o perioadă de cel mult 3 luni, pentru motive întemeiate, fondurile bănești necesare acordării ajutorului fiind asigurate din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Deși persoanele menționate au obligația să ramburseze sumele acordate cu titlul de ajutor, pe parcursul aplicării prevederilor legii s-a constatat că beneficiarii părăsesc teritoriul României, iar sumele nu pot fi recuperate. Astfel, la finalul anului 2011 se înregistrau acumulări de debite totale în sumă de 1.208.422 lei, situație constatată ca neregulă de către Curtea de Conturi în urma auditului financiar.

Având în vedere necesitatea punerii în aplicare a Deciziei nr. 14/V/2012 a Curții de Conturi în ceea ce privește reglementarea sumelor acordate cu titlul de ajutor rambursabil persoanelor care au dobândit o formă de protecție în România, se impune modificarea Legii nr.122/2006 privind azilul în Românie, cu modificările și completările ulterioare.

În considerarea faptului că elementele sus-menţionate trebuie remediate până la finalul lunii martie 2013 constituind astfel o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă.

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art.I – Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 428 din 18 mai 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică, după cum urmează:

1. La articolul 20, alineatul (1) litera m) se modifică și va avea următorul cuprins:

”m) să primească, la cerere, în limitele disponibilităţilor financiare ale statului, un ajutor lunar, al cărui cuantum este raportat la indicatorul social de referință, pentru o perioadă de maximum 6 luni, dacă, din motive obiective, este lipsit de mijloacele de existenţă necesare. Pentru motive întemeiate acest ajutor poate fi prelungit pentru încă o perioadă de cel mult 3 luni. Pentru anul 2013, cuantumul ajutorului se stabileşte la 1,08 ISR.”

2. La articolul 20, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(5) Fondurile băneşti necesare în vederea acordării ajutorului prevăzut la alin. (1) lit. m) sunt asigurate din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.”

3. La articolul 21, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(2) Ajutorul prevazut la art.20 alin.(1) lit.m) se plătește prin mandat poștal sau pe stat de plată. În situația în care timp de 3 luni ajutorul nu este ridicat de beneficiar, plata acestuia se suspendă, iar dacă până la finalizarea termenului de 9 luni nu a fost solicitat, ajutorul nu se mai acordă.”

Art.II – Drepturile cu titlu de ajutor lunar, acordate în baza art. 20 alin.(1) lit.m) din Legea nr.122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dacă acestea nu au fost rambursate, nu se mai supun recuperării.

Art.III – În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice va supune aprobării Guvernului hotarârea pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1251/2006.

Art.IV – Legea nr.122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

 

Articole similare

Comentariul tau aici